Kontakt: tel: +381 11 3987 433, email: office@abovo.rs

 

1. Da li su MEDIHONEY® preparati proizvedeni od regularnog meda?

 Ne, MEDIHONEY® je Medicinski Med. To znači da je med filtriran na mnogo višem nivou nego med za ishranu a zatim sterilisan.

 MEDIHONEY® se dobija od Leptospermum Scoparium (= Manuka), autohtone vrste sa Novog Zelanda. Manuka Med bezbeđuje antibakterijsku aktivnost koja nije rezistentna i jedina je vrsta meda čija je aktivnost u lečenju rana dokazana kroz randomizirane kontrolisane studije.

 2. Šta je MGO?

 Naučnici su otkrili jednu od glavnih komponenti koja je merljiva i odgovorna za antibakterijsko dejstvo proizvoda  MEDIHONEY®. To je Methylglyoxal (poznat takođe i kao MGO). Koncentracija MGO koja je neophodna da bi se ostvario njegov efekat  je = >355mg/Kg, a nivo MGO u MEDIHONEY® proizvodima je  = >355mg/Kg.

 3. Šta se misli kada se kaže neperoksidna (NPA) aktivnost meda?

 Pčele doprinose stvaranju meda lučeći enzim glukoza oksidazu. Glukoza oksidaza se u kontaktu sa ranom pretvara u glukonsku kiselinu i vodonik peroksid. Međutim, nakon interakcije sa katalazom (enzim prisutan u tečnosti rane / krvi / tkivu) vodonik peroksid se razlaže na vodu i kiseonik. 

 Antibakterijski efekat MEDIHONEY® ne nastaje zbog ovog procesa, već kao rezultat drugih faktora (MGO je jedan od njih), tako da antibakterijski efekat nije uništen zbog dejstva katalaze, pa stoga nije tačno da je vodonik peroksid  = neperoksidnoj aktivnosti. 

 4. Šta MEDIHONEY® čini efikasnim u lečenju rana i opekotina?

 Različite jedinjenja u MEDIHONEY® deluje sinergistički na oba procesa kod rana: ubijanje bakterija i zarastanje rana. Zbog toga se ne može izdvojiti jedna posebna aktivna komponenti MEDIHONEY®. Postoji ukupno 5 načina delovanja MEDIHONEY® koje uključuju sledeće aktivnosti:

 • ANTIBAKTERIJSKA

• DEBRIDMAN

• NEUTRALIZACIJA MIRISA

• IMUNOSTIMULACIJA

• ANTIINFLAMATORNA

 5. U kojim slučajevima se MEDIHONEY® najčešće koristi?

 MEDIHONEY® ima dokazano pozitivnu aktivnost na sve vrste rana različite etiologije od početka nastanka rane pa do zarastanja iste uključujući:

 • Ulkuse na nozi, različite etiologije uključujući venske, arterijske kao i dijabetesno stopalo

• Rane na mestu donorske lokacije 

• Onkološke rane

• Ulkuse nastale pod pritiskom 

• Traumatske i hirurške rane

• Opekotine 1. i 2. stepena

 6. Koja je razlika između MEDIHONEY® Antibakterijskog medicinskog meda i MEDIHONEY® Gela za rane?

 MEDIHONEY® Antibakterijski medicinski med je ima 100% konzistenciju meda, tj. može biti tečan. MEDIHONEY® Gel za rane je zgušnjen sa bezbednim prirodnim proizvodom kako bi ga učinio još viskoznijim i na taj način mu ne dozvoljava da se razliva.

 7. Može li MEDIHONEY® da se koristi kod dijabetičara?

 Da. Dokazano ne povećava nivo glukoze u krvi tako da je bezbedan za korišćenje kod svih vrsta rana kod dijabetičara. Međutim, uvek se preporučuje da dijabetičari redovno kontrolišu nivo glukoze u krvi. 

8. Da li se MEDIHONEY® može koristiti zajedno sa medicinskim sredstvima koja dovode do negativnog pritiska u rani?

MEDIHONEY® se koristi pre, u toku i za vreme terapije uređajima koji dovode do negativnog pritiska u rani i to sa velikim uspehom.       

9. Da li se MEDIHONEY® može koristiti pod kompresijom 7 dana?

Da. MEDIHONEY® se može koristiti na mestima pod kompresijom.   

10. Koje su mere predostrožnosti? 

Kod alergije na med ne preporučuje se korišćenje MEDIHONEY® proizvoda. Kao posledica niskog pH neki pacijenti mogu osetiti peckanje pa čak ponekad i bol. Ukoliko peckanje ne prestane, primenjuje se jasan protokol koji postoji kod analgezije.

 11. Koliko često obloge treba da se menjaju?

Sve MEDIHONEY® obloge na rani mogu biti do 7 dana zavisno od nivoa sekreta i menjaju se onda  kada je sekundarna obloga dostigla maksimalan apsorpcioni nivo ili po uputstvu medicinskog osoblja. 

Ginekologija

Ginekologija

Kako bismo zadovoljili očekivanja naših korisnika, nudimo efikasne i bezbedne proizvode koji pomažu zarastanje rana nakon Carskog reza, drugih postoperativnih rana kao i akutnih i hroničnih rana.

 

Dermatologija

Dermatologija

Naš proizvod SILBEN nano repair® se koristi u terapiji kod svih vrsta rana (posebno onih sa pojačanim lučenjem sekreta), dijabetičkog stopala, atletskog stopala....

 

Novosti

medihoney

Medihoney® 100% Antibakterijski Med je standardizovani antibakterijski med, pretežno od Leptospermum sp (Manuka drvo), izabran zbog svog jedinstvenog čišćenja rane i svojstava antibakterijske zaštite.